Stiati că în 1996 era să o pătim?

    Am afirmat în capitolul precedent că acum 10-13 000 de ani s-a petrecut un cataclism ce a avut urmări catastrofale pentru Pământ. Tot atunci am afirmat că acesta ar fi fost cauzat de explozia planetei Phanteon, asezată între Marte si Jupier, la o distantă de 2,8 u.a. fată de Soare. Explozia acestei planete, cu o masă cu mult mai mare decât cea a Pământului, a avut efecte catastrofale în special pentru cele două planete vecine... In cazul în care ar fi existat viată pe Marte, ea ar fi dispărut cu desăvârsire. A existat viată inteligentă pe Marte ? Oamenii de stiintă nu au putut da nici un răspuns la această întrebare. Ceea ce au afirmat ei este că în prezent ea nu există. Deoarece la cei doi poli ai planetei se găseste o mare cantitate de gheată, prin topirea ei, în 2-300 de ani s-ar putea forma o atmosferă compatibilă organismului uman. Prima dovadă concretă a existentei vietii pe Marte sub formă de bacterii, a fost descoperită în 1984 pe un meteorit. Se presupune că acesta a fost aruncat în spatiu în momentul în care un asteroid sau o cometă a lovit planeta si a aruncat în spatiu bucăti din aceasta. Atras de gravitatia Soarelui, el a rămas în sistemul nostru solar până acum 13 000 de ani când s-a ciocnit de Pământ, prăbusindu-se în Antarctica. Acolo a fost descoperit de un grup de cercetători care au reusit să-i stabilească locul de origine comparând mineralele si rămăsitele de gaze din el, cu ceea ce se bănuieste a fi existat pe Marte în acea perioadă.

        Ceea ce face aceeastă rocă asa de interesantă nu este numai această "călătorie" a ei, ci mai ales micile "formatiuni" din interiorul ei. Ele prezintă bacterii fosilizate. In jurul crăpăturilor se găsesc unele elemente chimice care ar putea fi produsul unor bacterii "antice". După ce l-au analizat cu atentie, cercetătorii de la NASA au ajuns la concluzia că odată a existat si poate încă mai există viată pe Marte. Si totusi de unde această idee a existentei vietii inteligente pe Marte? Expeditiile spatiale pe această planetă au adus numeroase fotografii ce contineau date despre relief, climă.... Dintre acestea, 2 au retinut atentia: fotografia unui sfinx (reprezentând un cap umanoid) si a unor urme de senile...

         Dar să revenim pe Pământ... Să ne amintim că ciocnirea Pământului cu un meteorit urias a fost cauza disparitiei dinozaurilor.... iar dacă s-a întâmplat o dată, este foarte posibil ca un astfel de accident să se poată repeta, nu ? De fapt în anul 1996 era să se întâmple un astfel de incident nedorit, desi în acea perioadă nu s-a afirmat nimic în legătură cu acest lucru. Ce s-a întâmplat de fapt? In 1995(4) (din nefericire doar cu un an si ceva înainte) se descoperă un meteorit a cărui traiectorie aproape că intersecta pe cea a Pământului (se stia de prezenta sa mai de mult timp, dar de abia atunci s-a putut calcula exact traiectoria sa). Problema nu era în mod deosebit ca datorită unor cauze nedescoperite în acel moment, meteoritul să-si schimbe traiectoria si să se ciocnească de Pământ (căci ciocniri cu meteoriti de dimensiuni mici se întâmplă destul de des) ci mai ales dimensiunile uriase ale sale, iar coliziunea cu Pământul ar fi putut însemna chiar disparitia vietii... Ce înteleg oamenii de stiintă prin "a avea o traiectorie foarte apropiată de cea a Pământului"? Simplu: în 1996 acest meteorit a trecut printre Pământ si Lună ! ! ! Imaginati-vă ce efect ar fi avut o stire de genul:

        " In 1996 Pământul este posibil să fie scos de pe orbită prin coliziunea cu un meteorit. Viata de pe Terra ar putea dispare. Chiar dacă va fi ocolit, trecând foarte aproape de noi, nu se stie care vor fi efectele secundare.... Vă rugăm să va păstrati calmul. Nu inrati în panică !"

      Dacă si acum se spune că lumea e dominată de haos, credeti că atunci când i se spune cuiva că pe data "cutare" va muri sigur, îi va mai păsa de lege? Ce-i mai poate face din moment ce el va plăti cu viata chiar dacă este un cetătean model sau un mare criminal ?

      In cazul în care s-ar descoperi un meteorit a cărui traiectorie se intersectează cu cea a Pământului, ce s-ar putea face? In cazul de fată, nimic deoarece se descoperise prea târziu.... dar dacă s-ar descoperi mai devreme? Ar fi două posibilităti: 1.dacă nivelul tehnologic si timpul avut la dispozitie ne-ar permite, am putea încerca realizarea de colonii pe o altă planetă (de exemplucea mai apropiată si cea mai accesibilă nouă, în momentul de fată, ar fi Marte). 2. s-ar încerca trimiterea unei încărcături nucleare care să-i devieze traiectoria cu putin. S-ar evita pe cât posibil distrugerea asteroidului căci, fărămitându-se apoi în mii si mii de bucăti de dimensiuni mici, dar însumând aceeasi masă ca cea initială, nu am mai avea nici un fel de control asupra lor, iar suprafata de impact cu Pământul fiind cu mult mai mare si distrugerile provocate vor fi cu mult mai mari ... Cu cât timp înainte ar trebui să aflăm pentru a ne putea pregăti? 10 ani ar fi de ajuns? ~ pentru posibilitatea de a crea colonii, nu! Ne-arfi imposibil să reusim într-o perioadă asa de scurtă să transportăm întreaga populatie a globului pe o altă planetă si mai ales să creăm o atmosferă în care am putea să respirăm. Nici pentru posibilitatea nr.2 n-ar fi un timp suficient căci ar fi slabe sansele de a reusi să deviem meteoritul destul de mult pentru a ne ocoli însă fără a-l distruge. 100 de ani? ~ probabil ar fi limita de la care am avea vre-o sansă să salvăm specia noatră de la disparitie...

cuprins