Arta rupestrã

          Arta este un act specific uman, demonstrând superioritatea omului ca fiintă inteligentă. Creatiile de artă descoperite până astăzi au o vechime de până la 40 000 de ani, ele apărând odată cu specia Homo Sapiens Fossilis. Inceputurile, modeste de altfel, au constat în reprezentări animaliere pe oase, coarne, sau pe peretii pesterilor. Au urmat apoi mici statuete si figurine la început modelate din argilă, apoi sculptate în os, lemn si piatră, sau chiar sculpturi în peretii de calcar ai unor grote. Sursa de inspiratie a strămosilor nostri a fost, în mod firesc, propria lor luptă pentru existentă. Animalele erau reprezentate cu un deosebit simtal miscării si proportiilor, fugind, hrănindu-se sau luptând, niciodată însă în pozitie statică . Dar de aici si până la a crea picturi sau sculpturi gigantice, ce nici astăzi nu se stie cum au fost realizate, este un drum imens. Mă refer în primul rând la reprezentările întâlnite în natură sub forma de sfincsi, pe care destul de multi cercetători le asază în rândul creatiilor naturale. Acestia sunt formatiuni stâncoase cu aspecte zoo- sau antropomorfe. Un exemplu de asemenea formatiune este Sfinxul din Bucegi, în care geologii văd un simplu produs al eroziunii naturale.   Dar dacă exemplul dat mai sus ar putea fi considerat un accident al naturii, a considera sfincsii descoperiti în muntii Kazahstanului sau reprezentările de capete de berbeci din Caucaz tot opere ale naturii, înseamnă să recunosti că nu ai dreptate.

      In multe fresce si gravuri preistorice apar aspecte stranii (dacă ne putem exprima astfel despre opere ce au o vechime de până la 40 000 de ani: elemente tehnice inexplicabile, costume sau obiecte similare cu cele folosite de astronauti si aviatori. Să ne reamintim faptul că în pictura rupestră siluetele umane sunt redate stângaci, chiar si cele mai reusite fiind reprezentate numai din profil. Totusi, pe toate continentele, au fost descoperite reprezentări ale unor fiinte umane îmbrăcate în haine greoaie si având căsti ciudate (rotunde si cu antene) si atingând înăltimi de 1-> 6 m. Arheologii le-au identificat la început cu animale, dar explicatia nu rezistat la comparatia cu modul obisnuit de reprezentare al animalelor. Apoi s-a "descoperit" că erau "zei". Dar notiunea de zeu nu exista în epoca pietrei, în orice caz nu sub forma cunoscută în antichitate sau evul mediu.

       In 1979 au fost găsite în valea Ciolout (Mongolia) desene vechi de 5 500 de ani, gravate în peretii unei galerii cu lungimea de 12 km. Ele reprezintă animale care planează deasupra Soarelui si Lunii, figurine de "oameni" cu câte 3 degete la mâini si picioare. In 1969, pe o stâncă din Fergana (Uzbekistan) a fost descoperit un desen reprezentând un om cu o cască sferică etansată, prevăzută cu antene; el are în spate un dispozitiv ciudat, foarte asemănător cu aparatele de respirat subacvatice sau cele folosite de astronauti.

       O tavă găsită în El Salvador, redă zborul unei fiinte ciudate pe deasupra palmierilor, într-un vehicul lung, de forma unui trabuc. In provincia iraniană Behystan a fost găsit un basorelief în care este redat Darius, "învingătorul celor zece semintii", salutându-l pe Ahuramazda (zeul focului). Acesta zboară pe deasupra capetelor celorlalti într-o "ladă" de sub care tâsnesc raze, iar în mâna stângă tine o inconfundabilă mansă de pilot.

        In sfârsit, un ultim exemplu de desene ciudate îl constituie grupul celor descoperite pe stâncile Insulei Pastelui, numită de băstinasi "Te Pito o te Henua" (Buricul Pământului). Aici, pe vârful celui mai înalt vulcan, Rano Kao, se găsesc ruinele lui Orongo (Satul Oamenilor-Păsări), în fata căruia, la câteva sute de metri în largul oceanului, se află Motunui (Insula Oamenilor-Păsări). In ambele locuri se găsesc gravate în lava dură chipuri ciudate de oameni cu aripi si cap de pasăre, având un cioc lung si plin de dinti si, uneori, tinând în vârful aripii un ou. Dar singura pasăre cu dinti care a trăit pe Terra a fost Archaeopteryx Lihographica, ce a trăit în Jurasic si pe care pascuanii nu aveau de unde să o cunoască. Vechimea acestor desene este apreciată la peste 2 000 de ani.

        Toate reprezentările de acest gen de pe glob contin similitudini evidente: costume greoaie, căstile rotunde cu antene si vizoare, mănusi si aparate ciudate de respirat în spate. Oare oamenii cavernelor din toate continentele si din cele mai izolate insule urmaseră toti aceleasi cursuri de pictură si gravură, sau îsi făceau vizite reciproce pentru a schimba impresii artistice ??!! Dacă aceste costume reprezintă haine si măsti rituale, de ce sunt redate identic chiar si în locuri în care clima nu a permis niciodată să se poarte astfel de îmbrăcăminte? Dacă oamenii primitivi le-au desenat astfel datorită "stângăciei" lor, cum se poate ca tot ei să fi creat operele de artă din Altamira, Lascaux, Tassili si Marsoulas? Oare este chiar asa de inadmisibilă ipoteza că aceste desene rupestre sunt reproduceri a ceea ce au văzut oamenii în realitate: astronauti în costume spatiale, coborând din vehicule zburătoare?

        Statuetele preistorice impresionează prin elementele lor "tehnice", prin mesajul artistic ce dezvăluie idei înaintate sau, pur si simplu, prin nepotrivirea subiectelor prezentate cu perioada în care au fost create si cu locurile încare au fost găsite. Există însă unele reprezentări grafice de-a dreptul uluitoare, care, desi sunt astăzi destul de cunoscute, rămân în continuare un mister: giganticele "gravuri pe sol", cele mai impresionante si mai stranii opere de artă preistorică ale omenirii în domeniul graficii. Ele sunt realizate de obicei prin decuparea unor portiuni trasate în prealabil pe sol, sau chiar prin sculptare în stâncă si au (indiferent de locul unde au fost găsite) unele trăsături comune:

          In sudul Angliei, în valea dintre orasele Oxford si Swindom, se află celebrul "Cal alb de la Abingdon". Desenul, având 110 metri lungime, a fost realizat prin decuparea unui strat adânc de gazon de sub care a apărut suprafata orbitor de albă a cretei, ce formează de fapt solul. "Calul" este stilizat cu un surprinzător rafinament artistic, fiind realizat într-o manieră ce poate fi calificată drept modernă. Datorită faptului că în apropiere s-au descoperit resturile unor asezări celte din epoca fierului, în care au fost găsite monede având imprimate imagini asemănătoare, s-a presupus că uriasul desen a fost realizat de triburile de călăreti celti care au trăit în acele locuri cu peste 2 000 de ani în urmă. Sub aspect tehnic, însă, realizarea lui rămâne inexplicabilă, indiferent de perioada ei istorică, deoarece desenul poate fi văzut destul de bine numai de pe vârfurile unor coline situate la distante variind între 800 si 3 000 de metri, astfel că dacă celtii ar fi condus trasarea lui din acele locuri, ar fi avut nevoie de telemetre, teodolite, ingineri topografi si în special de un mijloc de comunicare la distantă pentru a transmite coordonatele respective executantilor. In orice caz, desenul se vede cel mai bine din avion, de la o înăltime de 800 - 1 000 m, si este atât de clar conturat, încât în cel de-al II-lea război mondial a fost nevoie să fie camuflat, pentru a nu servi drept reper pilotilor germani... In peretele inaccesibil de stâncă dură, rosie al falezei golfului peruvian Pisco, a fost săpat un imens trident de 250 m înăltime. El seamănă cu un candelabru cu 3 brate sau cu un indicator, si poate fi distins de la 2 000m înăltime sau de la 10 mile marine, în larg.

         Giganticele, inexplicabilele desene de la Nazca se află de fapt în valea dintre orasele peruviene Nazca si Palpa, a cărei suprafată măsoară aproape 120 kmp. La realizarea lor, după trasarea liniilor de contur s-au practicat santuri adânci de 40cm în stratul de sol cafeniu-roscat, iar dedesubt a apărut stratul de pământ galben nisipos, ce formează prin contrast imaginile: figuri geometrice si reprezentări animaliere.

       Prima categorie cuprinde dreptunghiuri, trapeze, pătrate, triunghiuri, gigantice "piste" dreptunghiulare, perfect rectilinii, cu lungimea de 1 ® 10 km (s-a calculat că la o pistă lungă de 8 km, devierile de la linia dreaptă erau de... 1-2 cm !!??) Toate aceste piste se întrerup brusc. Multe se sfârsesc la marginea falezelor sau prăpăstiilor, ceea ce a eliminat ipoteza că ar fi drumuri. De-a lungul unora dintre ele s-au găsit rămăsitele unor borne de piatră riguros asezate la 1,5 m una de alta... De altfel, unul din punctele nodale ale sistemului formează o suprafată surprinzător de asemănătoare cu cosmodromul de la Cape Kennedy. Intr-adevăr, cosmodromurile si aeroporturile militare moderne, destinate aparatelor de zbor supersonice, au ca elemente specifice mai multe piste întretăiate, o serie de puncte nodale, precum si anumite suprafete trapezoidale, folosite ca repere pentru decolare. Toate acestea apar si în suprafata amintită de la Nazca, pistele fiind tăiate de zigzaguri uriase. In ceea ce priveste bornele de piatră, orice pilot este ispitit să le asocieze cu imaginea balizelor de aterizare... S-a constatat că o pistă are dimensiunile exacte de 1 700 de metri lungime si 50 de metri lătime, iar o alta formează un imens unghi cu bisectuarea, de 1 500 de metri. Ele sunt amplasate într-o zonă ideală pentru un aeroport: platou înalt,fără denivelări prea mari, compus din piatră dură (deci un suport rezistent pentru cele mai grele nave), lipsit de vegetatie care să le stingherească manevrele si orientarea, alimentat cu apă de râul Nazca si fără coline înalte în jur, care să pericliteze aterizările si decolările... Gravurile cuprind figuri de animale si oameni, realizate la aceeasi scară gigantică si dintr-o singură linie continuă care nu se intersectează niciodată... Astfel se pot distinge 18 reprezentări de păsări (printre care un colibri, un rătoi, o pasăre de mare lungă de 150 de metri si, în sfârsit, uriasa fregată ale cărei aripi se întind pe câteva sute de metri, un păianjen lung de 50 de metri, reptile... In tot complexul grafic de la Nazca nu există decât o singură imagine humanoidă, reprezentând un om cu ochii mari si rotunzi, imprimat pe o portiune de teren mai ridicată, si considerat "anterior perioadei Nazca".

          Cum au fost realizate aceste gigantice desene? Datorită dimensiunilor iesite din comun, ele sunt vizibile în întregime doar de la înăltimi de peste 800 de metri, ori în împrejurimi nu există munti sau dealuri care să permită o asemenea operatie. In acelasi timp, ele nu puteau fi trasate de pe sol după o schită la scară mică pentru că, dat fiind terenul foarte neregulat, ar fi fost nevoie detelemetre si alte instrumente topografice pentru a trasa contururile. Dacă pentru trasarea liniilor perfect drepte de la Nazca preistoricii puteau improviza diferite unelte, pentru celelalte desene ar fi fost nevoie ca lucrările să fie coordonate din aer... dar cum se înăltau preincasii în aer? S-a emis ipoteza că se foloseau zmee uriase sau baloane umplute cu aer cald, ipoteză sprijinită de cercetătoarea germană Maria Reiche. Astfel că în toamna anului 1975 s-a efectuat o experientă gen "Kon-Tiki": doi piloti s-au înăltat în aer cu un balon construit din tesături frânghii si materiale fabricate după metode precolumbiene. Prima încercare a fost un esec deoarece balonul, care se ridicase la 200 de metri înăltime a fost cuprins de un curent violent de aer si trântit la Pământ. A doua încercare a reusit relativ căci balonul s-a ridicat la 400 de metri si s-a mentinut 18 minute în zbor, parcurgând distanta de 14 km dar de această dată fără echipaj... In orice caz se părea că această problemă a fost rezolvată. Dar.... umflarea si ridicarea balonului au fost "stimulate" cu butan, iar aparatul nu s-a putut mentine mult timp în zbor si nu a putut stationa la punct fix. Presupunând prin absurd că toate aceste probleme ar fi rezolvate de acest balon, mai rămân totusi două puncte neexplicabile: aparatele cu care s-au făcut măsurătorile si mai ales modul în care au fost transmise coordonatele celor de jos, la câteva sute de metri distantă, dominând sunetul vântului (nu puteau să strige, nu? ).

        In America de Sud, în muntii peruvieni Cordillera Blanca, au fost descoperite, cu câteva decenii în urmă, ruinele aproape inaccesibile ale cetătii Chavin do Huantar, centrul uneia dintre cele mai vechi civilizatii preincase: cultura Chavin. Modul în carre au fost realizate bastioanele, zidurile si clădirile interioare ale acestei cetăti, este total neobisnuit, fiind total deosebit de stilul faimoaselor fortărete Tiahuanaco, Cerra Gallan, Machu-Pichu... Mai precis, zidurile sunt realizate în principal prin procedeul sculptării si scobirii în stânca defileelor, piscurilor si pesterilor naturale, cetatea fiind atât de puternic fortificată si capcanele căilor de acces atât de numeroase încât arheologii consideră că era aproape imposibil de cucerit. Enigma pe care oamenii de stiintă nu au reusit să o dezlege este modul în care o cultură neolitică a putut prelucra muntele cu uneltele de piatră de care dispunea, mai ales că populatiile apartinând culturii Chavin erau putin numeroase, deci construirea cetătii nu poate fi atribuită sutelor de mii de sclavi, ca în cazul piramidelor egiptene.

         In anul 1956 au fost descoperite din avion, pe crestele zonei peruviene a muntilor Anzi (la 6000 de metri altitudine), ruinele cetătii Cerra Galan, considerată de specialisti ca datând cu mult înaintea perioadei Imperiului Incas. Cetatea este înconjurată de ziduri puternice, în interiorul cărora se află numeroase bastioane si turnuri cu înăltimea de 12m, realizate din blocuri masive de granit, bine slefuite si perfect îmbinate (fără mortar). Aceste curioase turnuri cilindrice nu au porti sau ferestre, accesul fiind posibil doar prin micile deschizături dreptunghiulare practicate în acoperis. Deci fiintele care au construit cetatea nu aveau nevoie de lumină, căldură, hrană si apă (căci pe o rază de câteva sute de metri împrejur nu se află păduri, animale, râuri sau lacuri), se suiau în turnuri fără scări si trăiau într-o atmosferă destul de rarefiată la 6 000 de metri altitudine. Remarcabil este faptul că traditiile peruane denumesc turnurile de la Cerra Gala "camerele oamenilor zburători". La întrebarea dacă această denumire a fost dată mult mai târziu sau incasii aflaseră că oamenii ar putea totusi să zboare, cercetătorii peruani au răspuns că denumirea apare în cronicile lui Cieza do Leon, cronicarul lui Pizarro, deci ea apartine în mod cert incasilor.

          Să vorbim acum despre piramide...

         Aceste uriase constructii sunt alcătuite din 2 300 000 blocuri de pietre, fiecare cântărind 2,5 tone. Până în secolul al XIX-lea erau cele mai mari constructii din lume, cu o vechime de 4 500 de ani si sunt singurele din "Cele 7 minuni ale lumii" care încă mai rezistă vremii. Cele mai vechi descrieri ale piramidelor, în special ale Marei Piramide provin de la un călător grec, Herodot. El a vizitat Egiptul în jurul anului 450 B.C. si a inclus în cartea sa o descriere a acestei piramide. Lui Herodot i s-a spus de către un ghid egiptean că a fost nevoie pentru constructia ei de 20 de ani de muncă pentru 100 000 de sclavi. Blocurile de piatră au fost ridicate si asezate în pozitiile necesare de niste masini imense. Destinatia acestei constructii, conform lui Herodot, era de a fi mormântul faraonului Khufu (la care grecii se referă sub numele de Cheops). Dar probabil scrierile lui Herodot nu sunt în totalitate adevărate.

     Cercetătorii au calculat că pentru constructia ei au fost necesari mult mai putini ani, dar si o fortă de muncă mai redusă decât cea sugerată de Herodot. Dar aceste lucruri sunt oarecum explicabile prin faptul că atunci când Herodot a vizitat Egiptul, Marea Piramidă avea deja o vechime de 2 000 de ani iar o mare parte din adevăr era acoperit de miturile istoriei. Cu sigurantă ideea că a fost mormântul faraonului este în concordantă cu practicile egiptene. Cu multe secole înainte si după construirea acestei piramide egiptenii si-au îngropat mortii care credeau că devin zeii pe care îi venerează ei, în morminte gigantice cum ar fi piramidele, unele chiar săpate direct în stânca muntelui. Toti conducătorii erau îngropati împreună cu multe lucrui care se credeau a fi necesare si după moarte... Multi dintre ei au fost îngropati alături de toate comorile lor adunate în timpul vietii... De aceea nu rare erau cazurile când mormintele sfinte erau jefuite.

            Proiectantii au adoptat metoda creării de pasaje secrete si camere ascunse, precum si a unor culoare ce duceau spre unele camere "false" ce nu contineau de fapt nimic. Cu toate acestea, cu cât proiectantii deveneau mai experimentati, cu atât si hotii se perfectionau, asa încât până în zilele noastre, toate mormintele, fără nici o exceptie aproape, au fost jefuite. In 820 A.D. cercetătorul arab Caliph Abdulah Al Manum s-a hotărât să caute comoara faraonului Khufu. El a angajat un grup de muncitori cu care, nereusind să găsească locul exact al vestitei usi secrete au început să sape de-a lungul monumentului. După câteva sute de metri, când erau pe punctul de a renunta, au auzit un ecou îndepărtat în interiorul piramidei. Săpând de-a lungul directiei din care venea sunetul, au găsit o intrare într-un pasaj ce cobora în centrul Piramidei. Pe culoar era un bloc imens de piatră ce părea să fi căzut din tavan si să fi fost cauza acelui zgomot pe care îl auziseră. Din interior au putut descoperi usile secrete ce nu putuseră să le observe din exterior. Coborând de-a lungul culoarului au ajuns la câtiva zeci de metri sub pământ, acolo unde se termina piramida. Culoarul îsi termina coborârea brusc, apoi începea să urce vertical câtiva metri pentru a se termina si de această dată într-un zid gol. Pentru a reusi să găsească într-un târziu camera regelui, au trebuit să sape în locul de unde căzuse acel bloc de piatră lucru ce le-a permis să descopere colidorul principal ce ducea la Camera Regelui (faraonului) unde nu se găsea decât cosciugul acestuia în centru, în rest fiind complet goală, după ce mai întâi trecea printr-un adevărat labirint de pasaje si camere ce puteau fi considerate după dimensiunile avute si obiectele găsite în ele ca făcând parte dintr-un "palat" căci puteai găsi acolo cam orice ai fi avut nevoie..! ! !

      Unii cercetători au sugerat că piramida nu a fost de la început destinată a servi drept mormânt pentru faraon ci pentru a fi folosită drept observator astronomic. Scriitorul roman Proclus afirma că înainte de a fi terminată complet, piramida chiar a fost folosită în acest scop, însă nu putem pune prea multă greutate pe vorbele sale deoarece în momentul când el a lansat această teorie, Marea Piramidă avea deja o vechime de 2 000 de ani. Richard Proctor, un astronom, a observat că pasajul descendent ar fi putut fi folosit pentru observarea traiectoriilor unor stele. De asemenea a precizat că sala cea mare, daca ar fi fost deschisă în vârf (în timpul constructiei) ar fi putut servi pentru facerea unor hărti astrale.

       Au apărut multe teorii pentru explicarea scopului costruirii acestei piramide, multe din acestea destul de bizare, altele chiar stupide. Cea mai mare parte a arheologilor însă sunt de acord că singurul scop al Marii Piramide a fost de a fi folosită ca mormânt pentru faraonul Egiptului din acea perioadă, Cheops. De altfel se poate observa că aproape fără exceptie fiecare faraon mai mare si-a construit propria piramidă în care a fost îngropat, deci aceste piramide pot fi considerate ca o traditie în cultura Egiptului. Ce s-a întâmplat totusi cu mumia si comoara lui Khufu? Nimeni nu stie. Cercetările intense care au urmat nu au mai găsit nici o altă cameră sau pasaj secret. Ne putem întreba dacă, în acest caz, faraonul si arhitectura piramidei au reusit să păcălească atât pe prădătorii de morminte, antici, cât si pe arheologii moderni, rămânând astfel una din cele sapte minuni ale lumii.

Inscriptia de pe mormântul lui Tut-Ankh-Amen : Cât pentru acela ce va intra în acest mormânt îi voi atârna gâtul ca al unei păsări... Omul ce va distruge acestea, însusi zeul Toth îl va distruge... Pentru cel ce va distruge aceast inscriptie: el nu va mai ajunge acasă. Nu-si va mai îmbrătisa copiii niciodată. Nu va cunoaste succesul...

 

cuprins